Anne-Kat. Hærland

Anne-Katrine Hegna Hærland er en norsk komiker og programleder som trolig er mest kjent for sitt arbeid med programmet Nytt på Nytt som går på NRK. Hun har i tillegg hatt stor suksess som stand-up komiker og har flere store show bak seg. Hun har opptrådt for fulle hus over hele Norge og står bak et av de lengstlevende showene på Latter i Oslo. I 2005 gav hun ut den humoristiske boka “Krig og fred og religion og politikk og sånn”.

 

Tv-karriere

Hærland begynte sin karriere innen tv som lydtekniker hos NRK i 1993. Fra lydtekniker gikk hun videre til å bli en del av redaksjonen til det populære programmet U. Etter en kort periode som del av redaksjonen i U, ble hun høsten 1996 gitt jobben som programleder i serien “Direkte lykke” som gikk på den nye kanalen NRK 2. Programmet hadde relativt gode seertall og Hærland ble året etter gitt muligheten til å skape sitt eget program. I 1997 var hun klar med programmet Bombay Surprise, også dette ble sendt på NRK 2. Tre år senere ble hun flyttet over på NRK hvor hun i flere år var å se i sitt eget talkshow Bla, bla, bla. Etter flere år i NRK hadde Hærland blitt et relativt godt kjent navn for tv-seerne på NRK og i 1999 fikk hun oppdraget med å være paneldeltaker på en av NRKs største og mest etablerte program Nytt på Nytt. Det som skulle være et midlertidig oppdrag endte med at hun, sammen med Knut Nærum og Jon Almaas, var fast panelmedlem helt frem til 2007. Under Gullruten i 1999 mottok hun publikumsprisen for sitt arbeid med Nytt på Nytt. Etter en lang karriere i NRK gikk Herland i 2012 til konkurrenten TVNorge hvor hun i 2013 debuterte med et nytt talkshow kalt Anne-Kat. Showet slet med meget lave seertall og etter tre år var det slutt og TVNorge opplyste at de ikke ville fornye kontrakten med Hærland. Etter avtale med sin tidligere makker Knut Nærum, var hun i 2013 igjen å se som paneldeltaker i Nytt på Nytt på NRK.

 

Scene-karriere

Under store deler av sin tv-karriere var Hærland også aktiv som stand-up komiker. Hun debuterte i 2011 og vant en rekke priser for sitt arbeid. Både i 2003, 2006, 2009, og sist i 2012 vant hun prisen for “Årets stand-up artist”. Det gjør Hærland til en av de mestvinnende kvinnelige stand-up komikerne i Norge. Hennes største suksess på scenen har kommet med showene “Jeg er ikke Dina” som hun turnerte hele Norge med i store deler av 2006 og “Tatt av vinen” som hadde premiere i 2007. Etter to meget gode show og stor suksess ble det tydelig at Hærland hadde mye på brystet da hun allerede i 2008 igjen var klart med et nytt show. Denne gangen på Latter i Oslo med showet “Gift, men ingen fanatiker”. Etter dette showet ble det lenge stille fra den ellers så travle damen. Det skulle ta nesten fire år før man igjen hørte fra den rappkjeftede damen fra Halden. Da var hun igjen klart med et nytt show på Latter. Showet hun hadde gitt navnet “Jakten på Ær­lig­he­ten”, hadde premiere sommeren 2012 og ble den største suksessen på Latter noen gang. Det var tydelig at publikum hadde savnet Hærland og “Jakten på Ær­lig­he­ten” gikk for fulle hus hele 201 ganger frem til høsten 2013.

 

Antarktis kaller

I februar 2015 overrasket Hærland alle da hun kunne fortelle at hun hadde takket ja til å være mannskap om bord på den nye båten til Jarle Andhøy. Sammen seilte de til Antarktis i jakten på  Jarle Andhøys forrige båt, Berserk II, som gikk ned med et mannskap på tre året før. Hele turen ble filmet og sendt på TVNorge under tittelen “Berserk – i pionerenes farvann”.