Hvem er Kjetil og Kjartan?

Mange norske tv-seere trykte Kjetil og Kjartan til sitt bryst da de først dukker opp på tv med sine skråblikk på det norske samfunnet. Med herlig, frisluppen humor både underholdte og engasjerte de det norske folk gjennom flere år, men hvem er egentlig Kjetil og Kjartan?

 

Kjetil Peder Tveit Hasselberg

Kjetil ble født 27. mars 1966 i Oslo hvor han også tilbrakte det meste av barndommen. Etter at foreldrene skilte lag ble hans ungdomsår delt mellom Oslo og Sørumsand. Ulikt mange andre komikere og skuespillere var det aldri et mål for den unge Kjetil. Han deltok verken aktivt i skolens kreative miljø eller andre grupper. Etter endt grunnskole gikk han videre til å studere ved Oslo universitet hvor han studerte språk. Det var under studier ved universitetet at han første gang møtte Kjartan. Etter endt studie, som så han forlate skolen med en grad som lektor i språk og bedriftsøkonom, gikk han videre til en stilling som lektor ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Han ble værende i stillingen frem til 1999. Selv om han og Kjartan opprettholdt den gode kontakten også etter studietiden, skulle det ta mange år før de startet sitt felles arbeid med komedie. Kjetil er i dag godt gift og er bosatt på Sørumsand sammen med sin kone gjennom mange år og deres to barn.

 

Kjartan Eide

Kjartan ble født 29. april 1971 i Oslo hvor han også har levd hele sitt liv. Ulikt sin makker og gode venn, Kjetil, har Kjartan alltid hatt en forkjærlighet for humor og komedie. Både på ungdomsskolen og på videregående var han aktiv i ulike teatergrupper. Etter grunnskolen gikk han videre til studier ved Oslo universitet hvor han studerte samfunnsvitenskap og sosialantropologi. Han forlot universitet med en grad av lektor i cand.polit. Etter studiene jobbet han en årrekke som høgskolelektor ved Norsk Reiselivshøyskole. I dag er Kjartan bosatt i Oslo sammen med sin samboer og deres to felles barn.

 

Engasjement mot mobbing

Selv om det er for tv-programmet Kjetil og Kjartan show de to er best kjent blant den voksne garde, er det som forkjempere mot mobbing den yngre garde kjenner de to komikerne. Selv om det er bare Kjarten av de to som har opplevd mobbing på kroppen, har begge to alltid tatt klar avstand mot mobbing i alle deler av samfunnet. Da de premierte sitt Kjetil og Kjartan show i 2003 ble de umiddelbart kjent over hele Norge og de visste godt å benytte seg av suksessen for å fremme sitt arbeid mot mobbing. Det ledet blant annet til store diskusjoner både i den nasjonale media og internt i komikermiljøet i Norge da de to gikk aktivt ut og kritiserte andre komikere i programmet “Torsdagsklubben” på TV2. Torsdagsklubben, som på denne tiden var et nytenkende humorprogram med komikere som Thomas Giertsen og Otto Jespersen i spissen, tok for seg ukens hendelser og prøvde å gjøre humoristiske poeng på bekostning av norske kjendiser og personer i media. Humoren var i stor grad basert på satire, men programmet fikk mye kritikk for sin hardtslående stil og ble raskt et meget omstridt program. Kjetil og Kjartan var ikke redde for å stå i første rekke og kritisere sine kollegaer for både ufin og mobbende oppførsel. De kritiserte sin kollegaer for å gå alt for langt i uthenging av enkeltpersoner og mente de måtte respektere både sitt yrke som komikere og andre mennesker i langt større grad. Deres engasjement i mobbesaken førte blant annet til at de ble ansatt for å reise Norge rundt og besøke skoler med et eget anti-mobbeprogram.

 

Torsdagsklubben på sin side, ble tross enorme tilskuertall lagt ned etter en lengre periode med både kritikk, drapstrusler og politianmeldelser.