Kjetil & Kjartan Show

Kjetil & Kjartan show var en norsk tv-serie som gikk på TV 2 i perioden 2003 til 2007. Serien var en del av den nye bølgen med komikere som slo seg frem i Norge på begynnelsen av 2000-tallet. Bak serien sto de to komikerne Kjetil Hasselberg og Kjartan Eide. Konseptet var ikke nyskapende, men de to komikerne dro strikken mye lengre enn noen komikere hadde gjort på norsk tv tidligere. Konseptet var i all enkelhet bygd på konseptet med skjult kamera, noe som har vært brukt av komikere i Norge siden 1960-tallet. Det som gjorde Kjetil og Kjartan show til den suksessen det ble var at de gikk mye lengre og var ikke redd for å bruke nakenhet og språk man ikke var vant med på tv og aldri ville sett på statskanalen NRK. I serien tok de to for seg ulike myter i det norske samfunnet og testet dem ut på intetanende deltakere som ble filmet med skjult kamera. Det meste av den første serien ble spilt inn på åpne gate i Oslo, før man i de senere seriene også tok for seg myter rundt homofili i forsvaret, innvandring, sosialhjelp og helsevesen, med mere. I løpet av de fem seriene utviklet de to komikerne en rekke nye figurer, men ord og uttrykk det norske folk trykket til sitt bryst, som “det er deg det”, “snakker vi lunsj” og “aaallright!”, var å høre over hele Norge i mange år.  

400.000 seere

Kjetil og Kjartan show ble en suksess fra første stund. Premieren ble sett av 396.000 mennesker og da 2006-sesongen gikk på TV2 ble programmet fulgt av over 400.000 seere. Dette gjør Kjetil og Kjartan show til et av de mest populære tv-showene av denne typen i Norge noen gang. Selv mange år etter at serien ble tatt av tv, generere de ulike sketsjene en rekke klikk på kanaler som Youtube. Det beviser at Kjetil og Kjartan ikke bare var nyskapende komikere, men deres humor og problemstillingen de tok opp er fortsatt gjeldene i det norske samfunnet.

 

Skjult kamera

Skjult kamera stammer, som så mange andre tv-konsepter jør, fra USA. I USA er konseptet kjent som Candid Camera og ble første gang presentert for amerikanerne i 1947. Den gang som et radioprogram som ble laget og produsert av Allen Funt. Programmet, som het The Candid Microphone, ble første gang kringkastet 28. juni 1947. Konseptet til Funt ble en stor suksess på radio og allerede i 1948 ble han ansatt for å lage en serie for tv. Showet, som hadde premiere på kanalen CBC 10 august 1948, gikk sin seiersgang helt frem til 1974. Formatet har gjennom årene vært benyttet av utallige komikere og det er knapt en tv-kanal i verden som ikke har benyttet seg av konseptet en eller flere ganger. Programmet til Funt ble lagt ned i 1974, men kom tilbake på 1980- og 90-tallet før det ble solgt til kanalen PAX i 2001. Showet sendes fortsatt under dets originale tittel på PAX.

 

Skjult kamera i Norge

Første gang det norske folk ble introdusert for konseptet var da NRK premierte serien “Smil til det skjulte kamera” på slutten av 1960-tallet. Serien ble ledet av Harald Tusberg og NRK lagde nye serier i serien helt frem til 1980-tallet. Da det ble åpnet for nye tv-kanaler i Norge var blant annet TVNorge tidlig ute med et eget “skjult kamera”-show som ble ledet av Tom Sterri. TVNorge utviklet også konseptet videre med showet “Skjult kamera” i 1999, den gangen med Ivar Nergaard som gjennomførte tulle-intervjuer med norske kjendiser. Etter at Kjetil og Kjartan ble tatt av skjermen tok det bare få år før TV2 igjen skulle lage en ny serie med samme konsept. Denne gangen med programmet “Lurt av Karlsen”, som bygde løst på skjult kamera-konseptet utviklet av MTV under navnet “Punk’d”.