Lisa Tønne

Lisa Tønne er i dag en kjent og folkekjær skuespiller, stand-up komiker og programleder. Lisa er født til iranske foreldre i Teheran i 1977 under navnet Forozan Sadogi Nazer. Man kjenner lite til Lisas oppvekst i Teheran da hun bare ett år gammel ble forlatt av sine foreldre ved et av byens mange barnehjem. Hun ble forlatt i en kurv utenfor senteret og man vet ingenting om hennes biologiske foreldre. Etter to år ved senteret ble Lisa som ett av de siste barna fra Iran adoptert til Norge og ikke-muslimske adoptivforeldre. Paret fra Trondheim var hjem til Lisa frem til hun var 16 år og flyttet til Oslo. Tønne giftet seg i 2007 med programlederen på NRK Kyrre Holm Johannesen. Sammen har de to barn.

 

Karriere

Etter å ha flyttet til Oslo kom Tønne raskt i kontakt med det nye komikermiljøet som vokste frem på midten av 1990-tallet. Tønne hadde sin offisielle debut som stand-up komiker på utestedet Lille i Oslo i 1999. I showet ble vi for første gang kjent med Tønnes alter ego “Ali Reza”, en herlig rollefigur som ville glede det norske folk i mange år. Ali Reza er også fra Iran og han ankom Norge i en container. Figuren har en meget frodig og frekk humor, som for mange ble litt mye, men som for andre var en fargeklatt av en samfunnsobservatør som ikke var redd for å ta opp noe tema, om det var den norske selvgodheten eller den norske dobbeltmoralen. Ali Reza fulgte Tønne i mange år og hun produserte sammen med Per-Olav Sørensen flere show som mottok strålende kritikk fra både publikum og media.

 

Scene, tv og podcast

Etter sin suksess med stand-up og karakteren Ali Reza, har Tønne bygd seg en karriere som har sett henne opptre på teaterscener over hele Norge. Hun har hatt roller under Riksteatrets turné med showet “Skitt au, sjøl sola har flekker!” og var lenge med i musikalen “The Space Vixens”. Med unntak at suksessen med stand-up og Ali Reza, ble Tønne for alvor et kjent navn over hele Norge da hun fikk rollen som Solfrid i TV 2-serien Seks som oss. Etter flere år med Seks som oss, gikk Tønne videre som programleder på TVNorge med programmet Tur/retur. I 2010 var hun også med på Camp Senkveld på TV 2 under programmet Senkveld med Thomas og Harald. I 2012 startet Tønne en egen podcast sammen med sin mangeårige venninne og kollega Sigrid Bonde Tusvik. Podcasten, som de ga navnet Tusvik & Tønne, ble en stor suksess med stabilt gode lyttertall.

 

Komiprisen

For sitt arbeid med Tusvik & Tønne vant Tønne i 2015 publikumsprisen under komiprisen for “Årets morsomste”. Tønne og Tusvik tok så podcasten med seg til et eget program på TV 2 og satte senere opp showet “Tusvik & Tønne skammer seg!” på Latter i Oslo.

 

Seks som oss

Seks som oss var en norsk dramaserie som ble sendt på TV 2 i perioden 2004 til 2007. Serien handlet om tre søstre, som alle bodde i Oslo og deres samliv med sine ektemenn og kjærester. De tre søstrene hadde alle sine særegne forhold og man fikk i serien bli kjent med den godt gifte og litt trauste husmoren Karin, som ble spilt av Hilde Lyrån. Man hadde kunstneren Angelica, som ble spilt av Kjersti Elvik, og selvsagt den noe løsaktige og rastløse Solfrid som var yngst i flokken. Rollen som Solfrid ble perfekt tolket av Lisa Tønne. Serien handlet i et nøtteskall om unge, urbane mennesker i jakten på deres ulike tolkninger av “det perfekte livet”. Serien var en stor suksess for TV 2 og første sesong ble i snitt sett av over 440.000 personer. Tallene for de neste seriene var like gode og den siste sesongen ble i snitt fulgt av mer enn 460.000. Ser man nærmere på tallene, ser man at det ikke overraskende var en klar overvekt av kvinnelige seere.