Otto Jespersen

Otto Jespersen er en norsk komiker, skuespiller og tv-personlighet. Selv om han har en lang karriere bak seg er han nok for mange litt yngre personer best kjent for hovedrollen i spillefilmen Trollhunter. I en alder av 19 år bestemte Jespersen seg for å bli kommunist og han var en kort periode medlem av den organisasjonen Rød ungdom. Selv om han etter kort tid forlot Rød Ungdom og i følge seg selv ikke lengre sier seg enig i den kommunistiske tankegangen, har han på ingen måte lagt av seg sitt kritiske samfunnsblikk. Gjennom sitt engasjement i tv-programmet Mandagsklubben på TV 2 og senere Torsdagsklubben på TVNorge, mottok han massiv kritikk og drapstrusler for sitt satiriske syn på det norske samfunnet.

 

Karriere

Jespersen kom tidlig i kontakt med Stig Holmer og Charlo Halvorsen. I 1988 lanserte de tre et magasinprogram kalt “Revolvermagasinet” på NRK radio. I tillegg til Revolvermagasinet jobbet Jespersen på den lokale Oslo-stasjonen Radio Nova, hvor han i flere år hadde et show på nattestid med det som bare kan forklares som en serie rare intervjuer med tilfeldige og noen kjente personer. Etter å ha forlatt Revolvermagasinet i 1991, kom de tre parhestene nok en gang sammen året etter og lagde programmet “The Show” som gikk på NRK. Showet, som fikk undertittelen “Storbymoro for enslige i Utkant-Norge”, ble en stor suksess og programmet ble Norges kandidat til Rose d’Or i 1993. Det ble dog ingen suksess under Rose d’Or og det ble rapportert at flere av dommerne forlot før showet var over.

 

OL på Lillehammer

Under de Olympiske leker på Lillehammer i 1994 ble Jespersen sent ut av NRK som stuntreporter. Det var dette oppdraget som skulle lede til at han produserte O.J.-serien for samme kanal. I løpet av flere sesonger med O.J. ble det norske publikum blant annet kjent med figurer som Tårnfrid, Wirrum, Den ensomme rytteren, Baron Blod, Nazi-Per, Birger og Friskusen. Før Jespersen forlot NRK laget han også to sesonger med Trotto Libre sammen Trond Kirkvaag.

 

Mandagsklubben

I 2002 gikk Jespersen sammen med komikerne Silje Stang og Thomas Giertsen om det som skulle være et humoristisk program med et skråblikk på uken som hadde gått. Programmet var en periode en stor suksess og hadde på det meste over 800.000 seere, men det snudde raskt da programmet og Jespersen selv fikk mye kritikk for sine monologer som avsluttet programmet hver uke. Det toppet seg høsten 2002 da Jespersen avsluttet programmet med en målrettet monolog mot daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. Det var tidligere blitt kjent at statsministeren i tillegg til svak oppslutning hadde blitt sykemeldt og en periode brukte medikamenter mot angst. Jespersen latterliggjorde Bondeviks bruk av medisin og hans svake oppslutning blant det norske folk. Jespersen avsluttet programmet ved å oppfordre “alle gode krefter” til å invitere Christer Pettersson, som var mistenkt for mordet på den svenske statsministeren Olof Palme, til Oslo. Bondevik selv fordømte monologen i et intervju og kalte det feigt og lite gjennomtenkt. Selv om monologen var satirisk førte den til en stor diskusjon om hva en komiker kunne og ikke kunne tillate seg. Jespersen kom igjen i søkelyset da han under samme program brant det amerikanske flagget på tv året etter. Mandagsklubben ble tross alt meget gode seertall tatt av skjermen senere samme år.

 

Rikets Røst

Etter noen års pause fra tv var Jespersen tilbake på i 2005 med programmet Rikets Røst. Blant showets gjentatte bidragsytere var komikerne Zahid Ali, Pia Haraldsen og Espen Eckbo. Våren 2006 var Jespersen i Ålesund og hadde innspilling hvor han fikk med seg byenes borgmester Arve Tonning. Sammen tente de to et bål i sentrum av byen og brente flere norske bøker og en sum penger. Til borgermesterens store sjokk la Jespersen deretter på flere sider fra det gamle testamentet på bålet. Borgermester ga tydelig uttrykk for sin misnøye og da programmet ble sendt på tv, førte det nok en gang til en nasjonal pressedekning med Jespersen i sentrum. I 2008 mottok Jespersen igjen massiv kritikk da han holdt minnestund for loppene og lusene som døde under Holocaust.