Thomas Gjertsen

Thomas Bauer Egeberg Giertsen er en folkekjær stand-up komiker, humorist, produsent og skuespiller som i dag har en finger med i det meste som skjer innen humor i Norge. Giertsen er nok for de fleste best kjent fra ulike tv-program som Torsdagsklubben på TV 2, samt Helt perfekt og Mandagsklubben på TVNorge. Giertsen har også en lang karriere som stand-up komiker og han har fylt store scener over hele Norge i en årrekke. Sammen med Sykehusklovnene vant Giertsen Wenche Foss ærespris i 2014.

 

Tidlig karriere

Selv om det tok flere år før Giertsen slo gjennom på stand-up scenen, var han allerede i 1992 aktiv som tekstforfatter sammen med andre kjente komikere som Atle Antonsen og Linn Skåber. De tre sto i flere år bak en rekke show på Café Frölich i Oslo. Giertsen skapte seg raskt et navn i komikerkretsene i Norge og i perioden 1993 til 1996 var han aktiv på scener over hele Norge sammen med det da allerede godt etablerte Lompelandslaget. Under sin tid med Lompelandslaget bidro Giertsen med en rekke tekster, i tillegg til at han jobbet som instruktør. I 1995 fikk Giertsen sin første smak av virkelig suksess da han deltok i showet “4 voksne herrer prater bullshit” sammen med Øyvind Angeltveit, Trond Hanssen og Atle Antonsen. Dette året var også første gang han ble engasjert for arbeid med tv, den gang hos NRK som tekstforfatter og instruktør til satireprogram “Egentlig”. De neste tre årene jobbet Giertsen med en rekke show og kjente komikere og skuespillere, men for det meste holdt han seg bak sceneteppet. Han var blant annet instruktør for Rune Belsviks stykke “Aud og Jan fortel om egga sine” som gikk på Den Nationale Scene i Bergen og Oslo Nye Teater. Han jobbet også med Ole Paus-revyen “Brann i nevrosenes by”.

 

Tar til scenen

Etter mange år som instruktør og tekstforfatter for andre, var det i 1998 klart for at Giertsen skulle ta til scenen helt alene med showet “Thomas Giertsen tar pirattaxi”. Showet ble en stor suksess og Giertsen, som mottok strålende kritikk fra en samlet presse, turnerte i perioden 1998 til 1999 hele Norge. I løpet av de to årene han var på veien, fikk mer enn 120.000 mennesker med seg showet. Det gjør det til det mest sette stand-up showet i Norge gjennom tidene. Etter suksessen med “Thomas Giertsen tar pirattaxi”, var det neste naturlige steget tv og Giertsen tok til det også som en gås til vann. Gjennom hele 2000 deltok Giertsen på en rekke tv-show på flere norske kanaler, mens han hele tiden jobbet med sitt neste stand-up show. Selv om tilbudene var mange, brukte Giertsen hele 2001 på veien med showet “Thomas Giertsen slår i hjel 4624 sekunder”. Showet ble i likhet med hans første en stor suksess og det ble det første showet av denne type til å bli gitt ut på DVD i Norge. Det ble også vist på tv i både 2004 og 2005.

 

Skomaker bli ved din lest

Selv om Giertsen hadde lagt bak seg to monstersuksesser som stand-up komiker, gikk han de neste årene tilbake til en karriere som tekstforfatter og instruktør. De neste årene jobbet han tett med både Bård Tufte Johansens show “Mann (44)”, Tommy Steines “Helt Tommy” og Anne-Kat Hærlands gjennombruddsshow som stand-up komiker “Jeg er IKKE Dina”.

 

Tv-karrieren

Siden midten av 2000-tallet er det tv som har opptatt Giertsen mest. Han har hatt stor suksess med sitt selskap Feelgood Scene Film & TV, som han i 2012 solgte til Sony music for 16 millioner kroner. Selskapet står bak en rekke populære tv-program, deriblant Giertsens egen serie “Helt Perfekt” hvor han spiller seg selv.