Ylvis

Ylvis er av av Norges største kommersielle suksessene på scene og tv de siste 15 årene. Bak Ylvis står brødrene Vegard og Bård Ylvisåker. De debuterte som artister i 2000 og har siden starten opplevd en suksess få, om noen, artister har opplevd i Norge. På bare noen få år sementerte de unge brødrene sin plass på den norske underholdningshimmelen. De to brødrene fra Bergen har opptrådt med sine sceneshow over hele Norge, de har hatt eget tv-program på TVNorge og eget radioprogram på NRK. Første gang det norske folk ble kjent med dem på tv var via programmet “I kveld med Ylvis”, som var et talkshow-lignende program fylt med brødrenes sketsjer og musikalske innslag. Det var under innspilling av dette programmet at brødrene skrev og produserte deres så langt aller største hit “What does the fox say”. Musikkvideoen gikk umiddelbart viralt og har i dag langt over 600 millioner visninger på YouTube. “What does the fox say” gjorde de to bergenserne til verdenskjendiser over natten og de ble invitert til å opptre på en rekke show både i England og USA, deriblant det største talkshowet i USA “Ellen”, med programleder Ellen Degeneres.

 

Oppveksten

Vegard Urheim Ylvisåker er eldstemann av de to og ble født i Trondheim i 1979. 3 år senere så yngstemann Bård dagens lys, denne gang i Bergen. Deres første barndomsår ble tilbrakt i Angola og Mosambik, hvor deres far jobbet som ingeniør i de borgerkrigsherjede landene. Etter flere år i Afrika flyttet familien igjen tilbake til Bergen. Både under tiden i Afrika og vel hjemme i Bergen igjen fikk begge brødrene en musikalsk oppdragelse og begge hadde ukentlig undervisning i en rekke klassiske instrumenter. Vegard var allerede i meget ung alder en meget dyktig viola-spiller, mens Bård viste talent for fiolinen. Gjennom ungdomsårene kunne det virke som at de to hadde fått nok av musikk og begge la de sine instrumenter bort i flere år. Men da de kom på videregående og fikk nye inspirasjoner plukket de begge opp instrumentene igjen, denne gang var det dog gitar, piano og kontrabass de satset på. Brødrene startet også med vokalundervisning og Bård trente flere år akrobatikk på toppen av alt annet.

 

Ylvis, en kabaret

På Fana gymnas ble brødrene introdusert for scenekunsten og det var tydelig fra første stund at det var der deres talenter virkelig kom til rette. Begge var sterkt involvert i en rekke ulike skoleshow og begge var aktive medlem av skolens kor. Det var under en forestillingene på nettopp Fana at de ble oppdaget av produsent og manager Peter Brandt. Brandt skjønte umiddelbart at han her hadde med to fremtidige stjerner å gjøre. Sammen startet de tre arbeidet med det som skulle bli Ylvis sitt debutshow. Via sitt gode nettverk fikk Brant booket inn de unge brødrene på Ole Bull dagen i Bergen i 2000. De tok publikum med storm og showet “Ylvis en kabaret” ble en enorm suksess og de tre flyttet videre fra Bergen til Oslo og satte opp showet i hovedstaden hvor gutta fremførte showet 200 ganger. Ylvis en kabaret ble aldri vist utenfor Bergen og Oslo, men brødrene hadde allerede planene klare for sitt neste show. I 2003 var brødrene igjen klart med nytt show. “Ylvis en konsert” var som tittelen hinter til mer fokusert på musikk. Showet ble en like stor suksess som deres første og denne gangen la brødrene ut på en lang turne over hele Norge.

 

TV og radio

Etter å ha turnert i over et år tok de to en pause på nesten to år før de signerte med Stageway og tok steget over til radio og siden tv. De var først i NRK radio i flere år før de la ut på en tre år lang turne med showet “Ylvis lll”. Etter nok en enorm suksess var det TVNorge som sto klar til å ta i mot brødrene og ga dem deres eget talkshow.